Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

V prosinci proběhlo jednání k údržbě lyžařských tratí

Ve čtvrtek 10.12. proběhlo pravidelné jednání k zimní údržbě běžkařských tratí v Lužických horách za účasti zástupců Ski Polevsko, Svazku obcí Novoborska, Libereckého kraje, spol. Lesy ČR, starostů okolních obcí, Klubu českých turistů, policie ČR, zástupců destinací Lužické hory a České Švýcarsko a subjektů upravujících běžkařské tratě. Zúčastnění se vzájemně informovali o aktuální těžbě dřeva, vzájemném předávání informací o těžbě na území Lužických hor, stavbě lávky na Šébru a navazujících tras, koordinaci zimní údržby tratí včetně úpravy Lužické magistrály, aktuálním počtu subjektů upravujících tratě, zdroji informací o aktuální úpravě stop, nástupních místech a údržbě stávajících a nových parkovacích ploch, termínech tradičních závodů. Podrobnosti se dozvíte v příspěvku.

 
Dne 10.12.) proběhlo pravidelné jednání k zimní údržbě běžkařských tratí v Lužických horách za účasti zástupců Ski Polevsko, Svazku obcí Novoborska, Libereckého kraje, spol. Lesy ČR, starostů okolních obcí, Klubu českých turistů, policie ČR, zástupců destinací Lužické hory a České Švýcarsko a subjektů upravujících běžkařské tratě. Zde jsou hlavní závěry z jednání:
✅ Zástupci Lesních správ Rumburk a Česká Lípa nás informovali, že v roce 2021 budou i nadále probíhat těžby kůrovcového dřeva v rozsahu cca 0,5 mil m3 v obou lesních správách. V současnosti jsou pozastaveny těžby dřeva na lyžařských tratích v okolí Polevska a Jedličné, i nadále se těží na tratích v okolí Bouřného a Slunečné. V zimním období je na okrajových částech nutné počítat s pohybem lesní techniky.
✅ S lesními správci LS Rumburk a Česká Lípa byla domluvena pravidelná informovanost mezi turistickými destinacemi Lužické hory a České Švýcarsko o plánované těžbě dřeva před zimní a letní sezónou nebo dle aktuální potřeby.
✅ V první polovině roku 2021 bude Ústeckým krajem dokončena stavba lávky na Šébru/Stožeckém sedle, na ni budou navazovat turistické, cyklistické a běžkařské trasy.
✅ Se zástupci Klubu českých turistů probíhají jednání o přeznačení páteřní trasy Lužické magistrály, která vede z Práchně přes Jedličnou, Novou Huť a Šénr k chatě Luž. Změna se týká především úseků od Kočárovky kolem Velkého buku k Nové huti až k budoucí lávce na Šébru a krátkého závěrečného úseku vedoucího na Myslivny k chatě Luž.
✅ Probíhá koordinace zimní údržby celé trasy Lužické magistrály. V případě dobrých sněhových podmínek během nadcházející zimní sezóny 2020-2021 poprvé propojíme místní okruhy páteřní trasou Lužické magistrály. Tím se propojí cyklostezka Varhany s místními okruhy v okolí Prysku, Nového Oldřichova, Okrouhlé, Svoru, Kytlice a Polevska s tratěmi na Cvikovsku a kolem Luže včetně napojení na německé okruhy v Žitavských horách. Vše bude záležet na sněhových podmínkách a průchodnosti cest po těžbě dřeva.
✅ O téměř 100 km lyžařských tratí v Lužických horách se stará celkem 8 subjektů: Ski Polevsko, obec Okrouhlá, obec Prysk, SK Polevsko, obec Nový Oldřichov, pan Raiter Kamenický Šenov, město Cvikov a pan Horák s paní Doskočilovou s Horní Světlé). To znamená 7 sněžných skútrů, 1 čtyřkolka se sněžnými pásy a 1 rolba
✅ Čtyři skútry (Ski Polevsko, obec Okrouhlá, město Cvikov a pan Horák) mají k dispozici GPS modul s okamžitým záznamem tras na web www.bilestopy.cz. Tento systém funguje v Lužických horách od roku 2019.
✅ Aktuální informace o údržbě lyžařských tratí najdou zájemci na webu www.kamzasnehem.cz a www.skipolevsko.cz a také na facebookových profilech Ski Polevsko a nové stránce Lužická magistrála.
✅ Na adrese https://kamery.polevsko.ski/ je možné sledovat webkamery umístěné na Jedličné a na sjezdovce v Polevsku.
 
✅ K připomínkám a komentářům byla představena nová verze trhací mapy pro běžkaře od destinace DMO Lužické a Žitavcské hory. Mapa bude k dispozici začátkem roku 2021.
✅ Tématem jednání byla zimní údržbu a odklízení sněhu z parkovišť na výchozích místech, nově se bude sníh odklízet také v sedle Šébru při silnici 1/9, odklízení zajistí spol. Silnice LK.
✅ Rekapitulujeme hlavní nástupní místa do lyžařských tratí v Lužických horách:
  • Polevsko (otočka autobusu),
  • Polevsko u základní školy,
  • Jedličná - lyžařská bouda,
  • Nad Polevskem – U Kapličky,
  • Prácheň – parkoviště u Panské skály,
  • Prysk,
  • Nový Oldřichov (cyklostezka Varhany),
  • Cvikov,
  • Nová Huť,
  • Stožecké sedlo – Šébr,
  • U Jána,
  • chata Luž
✅ Každoročně největší problémy s parkováním jsou v sedle Jedličná mezi Kytlicí a Polevskem. Auta zde parkují na silnici. Se zástupci Lesů ČR, obce Polevsko a Svazku obcí Novoborska bylo domluveno rozšíření odstavné plochy na Jedličné (během podzimu proběhlo vyřezávání náletových dřevin), plocha se bude rozšiřovat během roku 2021. Podobná situace je i Nad Polevskem U Kapličky, kde se plánuje rovněž částečné rozšíření zpevněné plochy. O nedostatku parkovacích míst byla informována Policie ČR prostřednictvím obvodního oddělení Nový Bor, záměr s rozšířením parkovišť byl konzultován i se zástupci AOPK CHKO Lužické hory.
✅ Každou zimu se potýkáme s ničením lyžařských stop především jezdci na čtyřkolkách, řidiči terénních aut či koňmi. V minulých letech se Policii ČR spolu s veřejností podařilo vypátrat skupinu řidičů terénních aut, kteří poničili velkou část lyžařských stop v lokalitě Polevský vrch a vysílač nad Práchní. Důležitý je závěr, že na udržované lyžařské stopy se dá nahlížet jako na obecně prospěšné zařízení, jehož hodnota se dá vyčíslit. Je to jasný signál pro vandaly, kteří svým chováním nejenom ničí lyžařské stopy, ale pohybují se mimo pozemní komunikace (porušují silniční zákon), porušují lesní zákon, když vyjíždějí do lesa a zákon o ochraně přírody v případě, že vjíždějí na území CHKO Lužické hory.
✅ Zástupce Policie ČR apeloval, aby řidiči nenechávali na parkovištích v autech cenné věci, peněženky a doklady.
✅ Na lyžařských tratích v okolí Polevska bylo během roku 2019 instalováno nové značení. Vzhledem k těžbě projde část značneí obnovou během roku 2021.
✅ Představeny byly termíny tradičních akcí pořádaných oddílem Ski Polevsko:
  • Silvestrovský běh 31.12.2020,
  • Polevská lyže 16.1.2021,
  • Lužická třicítka 30.1.
  • Historická lyže 13.1.

Závody se uskuteční s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci. Podrobnosti na webu www.skipolevsko.cz.

✅ Na financování lyžařských tratí se podílí Liberecký kraj a Svazek obcí Novoborska spolu s členskými obcemi. Na zimní úpravu přispívají také jednotlivci a firmy. Všem děkujeme za podporu běžeckého lyžování.
✅ Koordinaci zimní údržby lyžařských tratí zajišťuje Ski Polevsko. Čekáme na sníh.
SKOL! Jan Šmíd, SKi Polevsko
 

Portrét

Facebook