Jdi na obsah Jdi na menu

V okolí Polevska upraveno 30 km tratí pro běžecké lyžování. Tradiční Lužická 30 se uskuteční v sobotu.

p1000199_zmens..jpgPo oblevě ze začátku ledna máme příznivou zprávu pro všechny běžkaře. Na Polevsku v Lužických horách napadlo 20 cm nového sněhu. Na úpravu tratí vyjely hned v úterý skútry SKI Polevsko a obce Okrouhlá, aby upravily 25 km tratí. Na následující dny se plánuje upravit dohromady 30 km včetně okruhu pro skate v okolí Polevského vrchu. Dalších několik nových centimetrů sněhu, mráz a příznivá předpověď slibují od středy a na víkend ideální sněhové podmínky. Díky nové sněhové nadílce se v plánovaném termínu 31. 1. uskuteční tradiční Lužická třicítka, nejtěžší závod v Lužických horách. Zimní sezóna v Lužických horách naplno pokračuje. Na Polevsku se tento týden rozjede i lyžařský vlek.

luzicka-tricitka-2012-049.jpgZávod Lužická 30 se koná opět po dvou letech. Loni díky špatné zimě se v Lužických horách neuskutečnil žádný závod na běžkách.  Závod nabízí výběr ze dvou tratí na 30 a 10 km. Centrem závodu je obec Polevsko. Start proběhne v nedaleké osadě Jedličná, kde se nachází výchozí místo do stop a zázemí pro běžkaře s lyžařskou boudou. Trasa povede v okolí Polevska, Kytlice a Práchně a zavede závodníky do krásných koutů Lužických hor. Trať bude dle aktuálních podmínek oproti loňským ročníkům mírně upravena. Úderem desáté hodiny odstartuje závod na 30 km první vlnou a o pět minut později krátká varianta na 7,5 km. Prezentace je od 8:30 do 9:30 hodin na obecním úřadě v Polevsku. Vyhlášení vítězů se předpokládá na 14. hodinu. Pokud nadílka vydrží, plánují polevští následující neděli 8.2. přeložený závod Polevská lyže zařazený do nového seriálu Lužický horal. Nabitý zimní program doplní atraktivní Lyžařský sprint o pohár města Nový Bor a Historická lyže v dobovém oblečení v rámci novoborského masopustu.

Strojově upravené tratě se nachází na Novoborsku v okolí obcí Polevsko, Kytlice, Svor, Prysk, Okrouhlá a Kamenický Šenov na hranici Libereckého a Ústeckého kraje. Upraveny jsou tratě z Okrouhlé ke Kapličce a odtud kolem lomu Klučky na Prácheň (6 km). Okruh z Jedličné přes kytlické pastviny kolem Medvědí hůrky (3 km) a navazující okruh přes Polevský vrch ke Kapličce a kolem horní stanice vleku zpět (okruh celkem 5 km). Trasu do Prysku z Jeldičné přes kytlické pastviny kolem Stříbrného vrchu ke křižovatce nad Horní Prysk, (tam a zpět 7 km) – doporučujeme vyzkoušet! Oblíbená Kočárovka z Jedličné kolem Malého buku ke svorské silnici (tam a zpět 8 km). Okruh pro SKATE od Kapličky k horní stanici vleku přes Polevský vrch (2,5 km), bude praveno rolbou ve spolupráci s polevskými vlekaři ve středu 28.1.

Hlavním nástupním místem do běžeckých okruhů je Jedličná (Tannenberg) mezi obcemi Polevsko a Kytlice. Zde se nachází parkoviště a zázemí pro pořádané závody a běžkaře. Do stopy se běžkaři napojí také "U Kapličky" na silnici z Polevska na Prácheň nebo přímo od autobusové zastávky v obci Polevsko, od které vyjíždí skútr. Dalšími místy, odkud se dostanou lyžaři na upravené okruhy, jsou z Okrouhlé od benzínové pumpy, z Práchně od samoobsluhy cestou k vysílači, z horní části obce Kytlice a ze Svoru na Kočárovku, z Horního Prysku a při dostatečné sněhové pokrývce i z Nového Boru od hájovny nebo od Skalky v místní části Arnultovice.

Informace o závodech, mapu běžeckých tratí, aktuální plán údržby najdou zájemci na webu www.skipolevsko.cz. Na shledanou v bílé stopě se na vás těší polevští běžkaři.

 

Portrét

Facebook