Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

POZVOLNÉ ZAHAJENÍ BĚŽKAŘSKÉ SEZÓNY V LUŽICKÝCH HORÁCH

V okolí Luže a Polevska vyjedou v sobotu skútry na úpravu části lyžařských tratí Lužické magistrály. Ze sedmi subjektů, které udržují na Novoborsku lyžařské stopy vyjedou v sobotu zatím dva sněžné skútry spolku Ski Polevsko a pana Horáka z Horní Světlé. Předpokládáme zlepšení situace a rozšíření udržovaných tras v dalších dnech, kdy má opět sněžit. Z celkových 100 km lyžařských tratí propojených Lužickou magistrálou bude v sobotu upraveno kolem 20 km tratí.

V okolí Luže a Polevska vyjedou v sobotu skútry na úpravu části lyžařských tratí Lužické magistrály. Více sněhu je v severní části hor (15-20 cm) v okolí Stožeckého sedla/Šébru a Luže. O něco méně (10-15 cm) je v jižní části hor v okolí Polevska, Svoru a Práchně. Upozorňujeme běžkaře, že především v lesních úsecích a na vyfoukaných místech na loukách může vyčuhovat podklad. Ze sedmi subjektů, které udržují na Novoborsku lyžařské stopy vyjedou v sobotu zatím dva sněžné skútry spolku Ski Polevsko a pana Horáka z Horní Světlé. Předpokládáme zlepšení situace a rozšíření udržovaných tras v dalších dnech, kdy má opět sněžit. Z celkových 100 km lyžařských tratí propojených Lužickou magistrálou bude v sobotu upraveno kolem 20 km tratí. Na řadě dalších míst je stopa projetá od lyžařů.

Skútr Ski Polevsko vyjede na tratě během sobotního dopoledne a projede trasu Polevsko - Jedličná - Polevský vrch - U Kapličky - vysílač nad Práchní. Zde bude na louce vytvořen okruh. Zejména v lesních úsecích je sněhu stále málo a nebude možné řezat stopu. Nástupní místa s možností parkování: Polevsko střed obce u autobusové zastávky a u hospody, ze sedla Jedličná, od Kapličky nad Polevskem a z Práchně. Další tratě vzhledem k malé sněhové pokrývce zatím upravovat nelze. Během sobotního ráno budou členové Ski Polevsko instalovat oplůtky a zábrany proti vjezdu aut a čtyřkolek do lyžařských stop U Kapličky nad Polevskem a na Jedličné. Osazeny budou i cedule upozorňující na zákaz vjezdu a vstupu do lyžařské stopy. Apelujeme na turisty a pejskaře, aby nevstupovali do upravených stop a pro své procházky zvolili jinou trasu.

Druhý skútr vyjede z Horní Světlé, kde se o tratě pečlivě starají pan Horák s paní Doskočilovou. Od chaty Luž bude projeta trasa k Jánu a Hřebenovka od chaty Luž kolem Ptačince až na Stožecké sedlo/Šébr. Upozorňujeme na probíhající těžbu v okolí Bouřného. Od křižovatky cest Lužická cesta na červené Hřebenovce na hranici s Německem začínají upravené německé tratě, které vedou podél hranice po modré značce kolem Ptačince a na Weberberg a dále do do místní části Waltersdord Neue Sorge. Vstup do Saska za účelem turistiky není z důvodu nařízení spolkové vlády není povolen. Doporučená nástupní místa: Myslivny - chata Luž, U Jána a Kauffmanův bud mezi Novou Hutí a Horní Světlou a parkoviště na Šébru. Pozor na pohyb lesní techniky a uskladněné vytěžené dřevo na odstavných plochách a podél cest.

Novinkou je stavba lávky na Šébru přes hlavní silnici 1/9, která je nyní přerušena a bude pokračovat na jaře. Stavbu financuje Ústecký kraj včetně navazujících tras. Na celém projektu dále spolupracuje Klub českých turistů, okolní obce, Lesy ČR, o.p.s. České Švýcarsko a Liberecký kraj. Stavbou lávky na Šébru bude zajištěn bezpečný přechod mezi oběma kraji a destinacemi pro turisty, cyklisty a běžkaře. Pro tuto zimu se podařilo ve spolupráci se starosty a Libereckým krajem dojednat zimní údržbu velmi vytíženého parkoviště. Řidiče upozorňujeme, že pro vjezd na parkoviště je možný příjezd od Nové Hutě (řidiči od Lesného se musí otočit na Nové Huti a dojet zpět na Šébr). Při výjezdu apelujeme na výjezd pouze na směrem na Jiřetín s bezpečným otočením v Lesném.

Informace o upravených tratích najdete na webu www.kamzasnehem.cz a na nové facebookové stránce Lužická magistrála.

Možnost občerstvit se přímo na tratích Lužické magistrály jsou nyní pouze u výdejního okénka Chaty Luž. Otevřeno má i výdejna na nádraží Jedlová. Užijte si běžecké lyžování v Lužických horách.

SKOL! Honza Šmíd, Ski Polevsko

 

Portrét

Facebook