Jdi na obsah Jdi na menu

Olympionička ve středu poradí s technikou i jak namazat běžky před sobotní Polevskou lyží

kveta.jpgChtěli byste vědět, jak správně namazat lyže? Tápete s technikou běžeckého lyžování? Nevíte, jaké vybrat běžky nebo si jen chcete prohlédnout běžkařské okruhy na Polevsku? Využijte novinky polevských běžkařů, kteří před každým pořádaným závodem naplánovali prohlídku tratí a veřejný trénink. Akce se koná ve středu 18.1. mezi druhou a pátou hodinou odpoledne, sraz bude u lyžařské boudy na Jedličné v sedle mezi Polevskem a Kytlicí. K dispozici bude zájemcům se svými radami a zkušenostmi vedle členů Ski Polevsko i olympionička Květa Jeriová-Pecková, bývalá československá reprezentantka v běhu na lyžích. Společně poradí jak zkrotit běžky a ukážou i techniku na úpravu tratí. 

dsc00579.jpgChtěli byste vědět, jak správně namazat lyže? Tápete s technikou běžeckého lyžování? Nevíte, jaké vybrat běžky nebo si jen chcete prohlédnout běžkařské okruhy na Polevsku? Využijte novinky polevských běžkařů, kteří před každým pořádaným závodem naplánovali prohlídku tratí a veřejný trénink. Akce se koná ve středu 18.1. mezi druhou a pátou hodinou odpoledne, sraz bude u lyžařské boudy na Jedličné v sedle mezi Polevskem a Kytlicí. K dispozici bude zájemcům se svými radami a zkušenostmi vedle členů Ski Polevsko i olympionička Květa Jeriová-Pecková, bývalá československá reprezentantka v běhu na lyžích. Společně poradí jak zkrotit běžky a ukážou i techniku na úpravu tratí.

„Smyslem akce je přiblížit lidem svět běžeckého lyžování včetně polevských tratí, ukázat v terénu co a jak namazat, kdy se použije který vosk a odpovědět zájemcům na otázky kolem běžek. Paní Pecková bude skvělým garantem celé akce. “, shrnul Jan Šmíd ze Ski Polevsko. Ve středu se můžou lyžaři spolu se  známou běžkařkou, která je zároveň trojnásobnou olympijskou medailistkou z let 1980  a 1984, vydat po stopách závodu a na vyjížďku po lužickohorských tratích. Květ Jeriová-Pecková se jako finišmenka podílela na historickém úspěchu československé ženské štafety v běhu na lyžích, kde v rámci kvarteta běžkyň společně získaly stříbrnou olympijskou medaili na ZOH 1984 v Sarajevu. Přijít mohou zájemci z řad široké veřejnosti včetně rodičů s dětmi, pro které bude připraven čaj a možnost zahřát se v lyžařské boudě.

specialni-medaile--3-.jpg specialni-medaile--2-.jpg specialni-medaile--1-.jpg

Samotný závod Polevská lyže se uskuteční v sobotu 21.1. na Jedličné a přilehlých tratích v okolí Polevska, Kytlice a Prysku. Zajímavostí je, že vítěz závodu je každoročně vyrytý zlatým písmem na historickou lyži – symbol závodu. Zároveň tři nejlepší ve své kategorii v hlavním závodě si odnesou unikátní medaile vytvořené přímo pro tento závod místním kovorytcem a rytcem skla Arnem Čančíkem. Součástí akce je i závod dětí, které se na trať vydají od 10 hodin, dospělí zhruba v 10:45. Všechny kategorie startují z Jedličné od lyžařské boudy. Muže čeká patnáctikilometrová trasa v podobě 3 okruhů a ženy 10 km ba dvou okruzích. Prezentace a přihlášky se uskuteční od 8:30 do 9:30 v budově obecního úřadu v Polevsku. Vyhlášení vítězů a losování tomboly se uskuteční kolem jedné hodiny na Polevsku.

Další sportovní podnik na polevských tratích je doslova lahůdkou v seriálu běžeckých závodů. V sobotu 4. února se uskuteční nejtěžší závod v Lužických horách, Lužická třicítka. Na výběr je trať na 10 a 30 km. Spolu s městem Nový Bor připravují polevští běžkaři Lyžařský sprint o pohár města Nový Bor, který se koná 18.2. na bývalém cyklistickém areálu v Novém Boru a nabídne atraktivní podívanou pro diváky nedaleko centra města. I ski sprint je určen pro všechny věkové kategorie od malých závodníků až po veterány. Posledním závodem je Historická lyže v recesistickém duchu. Ta se koná v rámci novoborského masopustu 11. března.

Na Polevsku v současnosti panují ideální lyžařské podmínky a na tratích leží od 40 cm do jednoho metru. Více informací o závodech a udržovaných tratích najdete na www.skipolevsko.cz.

ski-polevsko-plakat-high.jpg

 

Portrét

Facebook