Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Běžkařské novinky v Lužických horách v zimní sezóně 2019-2020

V úterý 26.11. proběhlo tradiční setkání před zimní sezónou svolané zástupci Ski Polevsko a Svazku obcí za hojné účasti zástupců společností Lesy ČR, CHKO Lužické hory, KČT, Svazku obcí Novoborska, Policie ČR, Bílé stopy, zástupců obcí a subjektů, které upravují lyžařské tratě v Lužických horách. Všem děkujeme za účast a podporu běžeckému lyžování. Jaké jsou NOVINKY a na co se můžete tuto běžkařskou sezónu těšit v Lužických horách? Zde jsou nejdůležitější závěry z jednání.

V úterý 26.11. proběhlo tradiční setkání před zimní sezónou za hojné účasti zástupců společností Lesy ČR, CHKO Lužické hory, KČT, Svazku obcí Novoborska, Policie ČR, Bílé stopy, zástupců obcí a subjektů, které upravují lyžařské tratě v Lužických horách. Všem děkujeme za účast a podporu běžeckému lyžování.

78930009_2656198257928921_6606534981223186432_o.jpg  76905954_2656198251262255_6827709257048129536_o.jpg

 

Jaké jsou NOVINKY a na co se můžete tuto běžkařskou sezónu těšit v Lužických horách? Zde jsou nejdůležitější závěry z jednání:

  1. Ve spolupráci s destinací Lužické a Žitavské hory - neobjevený klenot pohraničí připravujeme trhací mapu zimních běžkařských tras ve formátu A3, kde budou tyto dvě oblasti: Polevsko + Novoborsko a druhá strana Cvikovsko a okolí Luže. K dostání bude koncem roku na Informačních centrech nebo u nás během našich akcí.
  2. Po konzultaci s KČT jsme dostali povolení od Lesy ČR, CHKO Lužické hory na změnu trasy Lužické magistrály, která vede z Práchně až na Luž. Důvodem změny je používání tohoto lesního úseku. Nový úsek nepovede po lesní silnici od Svoru a Sv. Antonína na Novou Huť, ale od Kočárovky po nově vyčištěné cestě nad křižovatkou Sv. Antonín přes Falknovskou cestu a dále pod Bouček. Odtud po modré turistické cestě po úbočí Velkého Buku na Novou Huť. Tento úsek z Jedličné bude při dostatečné sněhové pokrývce udržovat Ski Polevsko. Úsek od Nové Huti a dále na Luž bude udržovat pan Horák z Horní Světlé. Pokud napadne dostatek sněhu, dojde letos POPRVÉ v historii k strojové úpravě celého úseku Lužické magistrály od Práchně přes Jedličnou, Novou Huť až k chatě Luž a na hranice s Německem. HURÁ! Trasu ještě musíme odvodnit a dočistit od několika stromů, proto dne 7.12. pořádáme Brigáda na lyžařských tratich, kde se můžete zapojit i vy. Změna značení proběhna díky KČT během roku 2020.
  3. Za podpory Obec Polevsko dokončujeme značení tratí v okolí Polevska, Okrouhlé, Práchně a Kytlice. V zimě už se u nás neztratíte.
  4. Od nové zimní sezóny se vybrané skútry z Polevska, Okrouhlé, Cvikova a Luže zapojí do projektu Bílé stopy. Díky GPS zařízení bude možné sledovat aktuálně upravené tratě na webu www.bilestopy.cz, kde budou nově zařazené i Lužické hory. Od prosince bude ke stažení i zbrusu nová aplikace. I Lužické hory se díky podpoře Svazek obcí Novoborska a členským obcím a městům z Novoborska a Liberecký Kraj posouvají do 21. století.
  5. Se zástupci Lesy České republiky z LS Česká Lípa a LS Rumburk byl domluven postup při těžbě kůrovcového kalamitního dřeva. Většina těžby na tratích proběhne do konce roku, případná kalamitní situace či neodkladná nahodilá těžba bude diskutována se zástupci Svazku obcí a Ski Polevsko.
  6. Od Lesů ČR jsme dostali povolení na naše tradiční závody:
    1. Silvestrovský běh 31.12.2019,
    2. Polevská lyže 18.1.2020
    3. Lužická 30 1.2.2020
    4. Historická lyže 15.2.2020.

zima_plakat-2020.jpg

  1. Se zástupci Police ČR jsme si potvrdili postup při ničení běžkařských stop. Jezdci v terénních autech, na čtyřkolkách nebo motorkách neporušují jen zákonná ustanovení tedy Silniční zákon, Zákon o lesích či Zákon o ochraně přírody. Když ničí stopy, tak tím znehodnocují naši práci, kterou lze jasně vyčíslit a na udržované tratě lze nahlížet jako na obecně prospěšné zařízení. Vycházíme z loňského případu masivního ničení běžkařských tratí v okolí Polevského vrch a Práchně.
  2. I letos budeme upravovat za podpory Město Nový Bor tratě na bývalém cyklistickém areálu ve Sloupské ulici a cyklostezku na Sloup. Město Nový Bor letos pořídilo nový finišér na úpravu oválu a cyklostezky.
  3. Na novou sezónu se připravuje i Sjezdovka & Bikepark Polevsko. Rolby z areálu budou i letos upravovat okruh pro skate v okolí sjezdovky a Polevského vrchu.

Všem děkujeme za účast a podporu běžeckému lyžování. Spolupráce všech dotčených subjektů, otevřená komunikace a podpora místních samospráv tak vede k rozvoji aktivit pro místní občany i rozvoj turistického ruchu v Lužických horách.

Teď už jenom ten sníh...

Rádi byste podpořili činnost našeho spolku Ski Polevsko?
Zde jsou podrobné informace jak nás podpořit: https://www.facebook.com/ski.polevsko/posts/2341890462505744
Ski Polevsko koordinuje a provádí zimní úpravu běžkařských tratí v Lužických horách, pořádá závody a sportovní akce a od září 2019 jsme obnovili dětský oddíl běžeckého lyžování.
Budeme rádi i za pomoc na brigádách a pořádaných závodech.

Děkujeme. SKOL!
Honza Šmíd

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook