Jdi na obsah Jdi na menu

Běžkaři z Polevska čekají už jenom na sníh

ObrazekLyžaři ze SKI Polevsko hlásí, že běžecké tratě jsou na zimu připraveny. Závodníci si mohou poznamenat termíny závodů v běhu na lyžích a široká lyžařská veřejnost sObrazeke může těšit na připravené kvalitní lyžařské okruhy v okolí Polevska. Dobrou zprávou v době utahování opasků je schválení příspěvku na zimní údržbu běžeckých stop od obcí z Novoborska, který zatím přislíbilo město Nový Bor.

Běžkaři z Polevska čekají už jenom na sníh

ObrazekLyžaři ze SKI Polevsko hlásí, že běžecké tratě jsou na zimu připraveny. Závodníci si mohou poznamenat termíny závodů v běhu na lyžích a široká lyžařská veřejnost se může těšit na připravené kvalitní lyžařské okruhy v okolí Polevska. Dobrou zprávou v době utahování opasků je schválení příspěvku na zimní údržbu běžeckých stop od obcí z Novoborska, který zatím přislíbilo město Nový Bor.

Je čas pomalu oprášit běžky

 

Příprava běžeckých tratí před zimou

Možná si každý myslí, že práce na běžkařských okruzích začíná až s prvními desítkami centimetrů sněhu. To, co většina z nás v zimě na lyžích nevidí, jsou desítky hodin dobrovolnické práce schované pod sněhem, které odvedou členové SKI Polevsko na přípravě cest před zimou. Co je nutné před zimou stihnout, než spadnou první sněhové vločky a první běžkaři se sklouznou do nové zimní sezóny?

Stopy v okolí sjezdovky a Polevského vrchu. V pozadí Klíč

 Posekat trávu, odvodnit cesty, zasypat hluboké koleje od těžké lesní techniky, vyřezat náletové stromky v cestě a pokácet nebezpečné staré stromy hrozící pádem pro bezpečný průjezd lyžařů a skútrů, vyčistit cesty od spadaných větví a od velkých kamenů, opravit lyžařskou boudu a další. Neméně důležitou je i příprava a servis sněžných skútrů a techniky. K zimní údržbě využívá lyžařský klub nedávno zakoupený sněžný skútr se zařízením na úpravu stop a dvě desítky let starý dosluhující stroj značky Buran. Nemalé starosti polevským lyžařům nadělají i těžaři dřeva, kterým se nepodaří vrátit cesty do původního stavu a zbudou po nich vyjeté koleje. Těmto úsekům se pak musejí lyžaři vyhnout. Doufejme, že letos se podaří vše vrátit do přijatelného stavu. Naopak velkou pochvalu si zaslouží firma Lesy ČR, která opravila poškozený kříž U Jezírka na křižovatce ke sjezdovce.

Technika SKI Polevsko. Nová Tajga a stařičký Buran. Foto: Petr Šmíd - SKI Polevsko

Dobrou zprávou jsou peníze od obcí z Novoborska

Aby mohla začít úprava běžeckých okruhů na Polevsku, jsou důležité tři věci. Sníh, finanční prostředky a v neposlední řadě nadšení a volný čas členů lyžařského oddílu SKI Polevsko.  Poslední tři roky už nebyli polevští nuceni shánět peníze u jednotlivých obcí, obcházet sponzory a pracně hledat prostředky z vlastních zdrojů. Díky prozíravosti obcí z okolí, které si uvědomili důležitost podpory rozvoje rekreačních turistiky i v zimě, je získávání financí prostřednictvím Svazku obcí Novoborska a potažmo i údržba tratí daleko snazší. Pro jednání s těmito obcemi vydatně napomohl Svazek obcí Novoborska.  I díky této podpoře tak lyžaři naleznou v zimní sezoně kvalitně upravené trasy nejen v 50 km vzdálených Jizerských horách, ale přímo v srdci Lužických hor, kde se o zimní údržbu stop stará kromě SKI Polevsko také obec Okrouhlá a město Cvikov s vlastními skútry.

Svazek obcí Novoborska - partner při získávání prostředků od obcí

 

 

 

Všem obcím, které přispěly na zimní provoz, patří velký dík, že při rozdělování veřejných peněz myslí i na sportovní vyžití svých občanů a rozvoj cestovního ruchu i v jinak slabším období. Pro nadcházející zimní sezónu schválili příspěvek novoborští zastupitelé ve výši 21.000 a čeká se, jak se k financování tratí postaví ostatní obce z Novoborska. Bez této podpory není možné tratě dostatečně upravovat a skromné příjmy běžkařů nejsou schopny tyto náklady pokrýt. Polevští lyžaři doufají, že v pokladnách přilehlých obcí Novoborska se najde alespoň část finančních prostředků přislíbených na zimní údržbu běžeckých tratí v minulých letech.

Nesmíme ale zapomenout také na pravidelné sponzory – soukromníky i jednotlivce, mezi které patří např. firmy DRIS Nová Bor, Hospoda Na Križovatce a Penzion Polevsko, Aktivit Nový Bor, Silnice a mosty Česká Lípa, Zahradnictví Doubek, Sedita, Algida, rodina Janouškova a další. Také obec Kytlice z děčínského okresu a Liberecký kraj jsou pravidelnými přispěvovateli. Všem patří velký dík za podporu běžeckého lyžování.

Jaký je váš názor na financování zimních běžeckých okruhů? Hlasujte v anketě na stránkách v pravém sloupci.

Projekty na rozvoj turistiky na Novoborsku
ObrazekFinanční krize bohužel udělala čáru přes rozpočet většině obcím a městům v celé republice a je pochopitelné, že začali šetřit. Doufejme, že projekt Sportovně rekreačních tras na Novoborsku nebude odložen. V plánu se počítá s propojením obcí na Novoborsku sítí tras, které budou sloužit v zimním období k běžeckému lyžování a mimo zimu pro turisty, cyklisty, vyznavače nordic walkingu apod. Přirozeným centrem se stane Jedličná, kde se počítá s vybudováním přístřešku, parkoviště, WC či turistického značení. Propojeny by měly být obce Nový Bor, Okrouhlá, Kamenický Šenov, Prysk, Polevsko, Kytlice, Svor. Tím budou obnoveny i původní, historické a v současnosti již nevyužívané trasy. V dalších fázích se počítá s propojením na turistické okruhy v okolí Cvikova, Luže a do Německa. Nebude chybět ani jednotné značení či propagační materiály. Předpokládá se celoroční využití.
ObrazekDalším záslužným počinem je projekt pana R. Haise z Klubu českých turistů (KČT). Pan Hais inicioval a zpracoval návrh na zřízení „Lužické lyžařské magistrály“ v úseku „Prácheň-Jedličná-Nová Huť“ a „Sedlo Stožce – Myslivny“,. V současnosti se projekt již uskutečňuje v terénu v úseku Prácheň - Jedličná - Nová Huť, kde jsou v lese vidět první lyžařské značky a v příštím roce se čeká dokončení až k chatě Luž. Tím vznikne nejdelší vyznačená zimní bežecká trať v Lužických horách spojující Prácheň a Polevsko s německou stranou, na kterou naváže výše zmiňovaný projekt rekreačních tras na Novoborsku.  Značkaři z KČT drží slovo a jak slibovali, tak učinili a vyznačily novou zelenou  turistickou značku, která spojuje  Nový Bor přes Jedličnou s osadou Mlýny. Panu Haisovi z KČT patří velký dík za návrh a postupnou realizaci celého projektu.
 Nárůst počtu běžkařů a jejich zvyšující se zájem o aktivní trávení volného času je znát zejména u hlavních nástupních míst na prácheňské silnici a na Jedličné, hlavním výchozím bodem do stop. O víkendech či volných dnech zde stojí mnoho aut. Kapacita odstavných ploch, zázemí pro lyžaře či značení tras nejsou dostatečné. Vše ovšem nyní závisí na finančních možnostech obcí a jejich prioritách. 
Tradiční závody
ObrazekČinností polevských běžkařů není jenom údržba zimních běžeckých tratí a jejich příprava na zimu. V jarním a letním období proběhlo několik sportovních akcí, mezi které patří Polevský běh lyžařů, Kytlický minitriatlon a za finanční podpory novoborské radnice uskutečněný Noční výstup na Klíč. Před námi je zima a pozvánka na tradiční běžkařské závody:
·         31.12.2009 Silvestrovský běh

·         16.1. 2010 Zlatá lyže Lužických hor

·         30.1. 2010 Lužická třicítka

·         13.2. 2010 Polevské štafety

Start Lužické třicítky

 

Závody v běhu na lyžích mají dlouholetou historii a neodmyslitelně patří k Lužickým horám do okolí Polevska. Neváhejte přijet s celou rodinou na Polevsko a změřit si síly s dalšími běžkaři, které tvoří z velké většiny právě amatérští závodníci z okolí.

Prvním závodem v běhu na lyžích je Silvestrovský běh, který se uskuteční poslední den roku 2009. Muži absolvují 6 km a ženy polovinu trasy. Závod se jede za každého počasí a v přípaNa Polevsku závodí aké malí závodnícidě nedostatku sněhu si přineste pouze běžecké boty. V sobotu 16.1. následuje Zlatá Lyže Lužických hor jejíž vítěz je každoročně vyryt na legendární zlatou lyži. Následujícím závodem je 30.1. Lužická třicítka, nejtěžší závod Lužických hor. Velké převýšení, rychlé a dlouhé sjezdy a výběhy. Závod, který prověří formu každého běžkaře nejen vytrvalostí a sílou, ale i technikou a psychickou odolností. Novinkou je kategorie „Příchozí – open 10 km“ určená pro závodníky, kteří si netroufnou na třicítku. Posledním v seriálu závodů jsou Polevské štafety, kde závodí tříčlenná družstva. Při tomto závodě nejde jen o sportovní výkony, ale především o zábavu a radost z pohybu.

Občerstvovačka při běžkařském závodě na Polevsku

Podrobné informace o závodech, běžeckých tratích, sněhovém zpravodajství a činnosti polevských lyžařů ze SKI Polevsko se dozvíte na oddílových stránkách www.skipolevsko.estranky.cz.
Úspěšný start do nové zimní sezóny a zdárné vykročení do nového roku 2010 vám přejí členové oddílu běžeckého lyžování SKI Polevsko.
Jan Šmíd, SKI Polevsko
 

Náhledy fotografií ze složky Běžecké lyžařské okruhy - Polevsko

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook